Winter

2017 02 winter

Eindelijk was het dan zover. We kregen eindelijk te maken met de winter. Nu eens niet een enkele losse nacht met vorst, maar met een iets langere winterperiode. Daar leek het eerst niet op. Op 11 januari was het met bijna 9 graden nog erg zacht. Daarna volgden enkele dagen met normale temperaturen. Dat de winter in de buurt was, bleek wel uit de vorm van de neerslag. Behalve regen viel er ook hagel en natte sneeuw. Soms was het even helemaal wit van de hagel. Vanaf 16 januari kwam de winter dan echt. De hagel/sneeuw bleef liggen en de temperaturen kwamen zowel overdag als in de nacht onder het vriespunt te liggen. Koudste dag was 17 januari. Overdag bleef het bijna 3 graden vriezen na een nacht met matige vorst: -7 graden. 's Avonds en 's nachts werd het mistig. Dat leverde op 18 januari een schitterend winters landschap op. Op de takken, hekken en struiken zette zich een dikke laag ruige rijp af. Omdat het overdag bleef vriezen, bleef het witte spul de wereld versieren.

Op 19 januari kwam 's middags de temperatuur boven het vriespunt. In de nacht en ochtend bleef het echter vriezen. We waren nog niet van de winter af.

De zon is een ander verhaal. Op 11 januari 's morgens bewolking en 's middags zon. Op 12 januari precies anders om. Op 16 januari een schitterende, zonnige dag, 17 januari bleef het de hele dag bewolkt.

De ijsbaan bleef, ondanks de vorst, dicht. Enerzijds had dit te maken met de ijsdikte, anderzijds met de slechts kwalieit van het ijs. Maar de winter is nog niet voorbij. De ervaring leert dat ook in februari een winterperiode tot de mogelijkheden behoort. Tenslotte zijn de meeste Elfstedentocht in februari verreden. Er is dus nog hoop.

 

2017 01 Temperatuur 2   2017 01 Neerslag 2   2017 01 Zon 2
Temperatuur   Neerslag   Zonneschijn

 

 

Top