thumb Brug Burgum 12 mrt 2016

 

 

Zaterdag 12 maart werd onder ideale weersomstandigheden de nieuwe brug tussen Sumar en Burgum geplaatst. Met een enorme kraan werd rond 10.00 uur het eerste deel (het fietspad) geplaatst. Aanvankelijk was het de bedoeling om pas in de namiddag/avond het tweede deel van de brug (de rijbaan voor autoverkeer) te plaatsen. Omdat alles zo voorspoedig ging, besloot men de plaatsing van het tweede deel naar voren te halen. Het tweede deel werd al geplaatst rond de klok van 13.00 uur. Ook dit ging heel voorspoedig.

 

Brug Burgum 12 maart 2016

De brug wordt vanaf het ponton bij het aquaduct door de enorme kraan omhoog getakeld.

 

Brug Burgum 12 mrt 2016

Het tweede deel (de rijbaan voor autoverkeer) onderweg naar de nieuwe brug.

 

Het was mogelijk de werkzaamheden van 'dichtbij' te bekijken. Publiek was uitgenodigd op het informatiecentrum aan de Stinswei. Ook kon de hele operatie thuis gevolgd worden via de site van de Centrale As. Er waren maar liefst 3 webcam's in stelling gebracht, waarop de werkzaamheden heel duidelijk waren te zien. Petje af, prachtige beelden.

 

De feitelijke plaatsing van de brug was vanaf de zichtlocatie bij het aquaduct op enige afstand wat minder goed te volgen. De brugdelen lagen op een ponton dat dichtbij het aquaduct lag afgemeerd. Mensen die 's morgens de moeite hadden genomen naar het informatiecentrum te gaan, stonden er werkelijk met de neus boven op, toen de brugdelen vanaf het ponton door de enorme kraan omhoog werden getakeld. De afstand tot dat gebeuren was slechts 50 meter, de breedte van het kanaal. Een imposant gezicht.

 

Omdat 's morgens vroeg de toeloop van publiek op het informatiecentrum nog niet groot was, hebben enkelen, waaronder uw verslaggever, een wandeling door het aquaduct mogen maken. Zo wandelden we van de zuidkant, onder het Prinses Margrietkanaal door, naar de noordkant. Niet voor te stellen dat begin oktober 2016 het snelverkeer hier langs raast.

 

Aquaduct 12 mrt 2016

Vanaf de Sumarder kant kijken we in noordelijke richting (richting Dokkum).

 

Aquduct 12 mrt 2016

Hierboven de westelijke rijbaan. Verkeer vanuit de richting Dokkum komt onze kant op. Rechts (niet te zien op deze foto) ligt de oostelijke rijbaan voor het verkeer in de richting van Dokkum.

Top