Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij de Nederlandse oorlogslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Dorpsbelangen Sumar nodigt alle inwoners van Sumar uit om de gevallen slachtoffers te herdenken en samen stil te staan bij onze vrijheid.

18.00 uur Volgens vlaggenprotocol de vlag vanaf 18.00 uur tot zonsondergang buiten hangen, halfstok en zonder wimpel.

19.15 uur Als inleiding op de herdenking bij ‘De Molkbus’, is er in de Dorpskerk een korte documentaire te zien over de Tweede Wereldoorlog. Deze film is geschikt voor alle leeftijden. De deur is open vanaf 19.00 uur.

19.45 uur Verzamelen op het pleintje naast de voormalige school, Master de Vrieswei 22.

19.50 uur In stille tocht naar het oorlogsmonument ‘De Molkbus’. Na aankomst bij het monument is er een woord van welkom, muziek door De Lofstem en het Taptoesignaal.

20.00 uur 2 minuten stilte.

20.02 uur Na het zingen van de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus zullen er bloemen worden gelegd en wordt er een toespraak gehouden. Tevens dragen leerlingen van dorpsschool ‘It Bynt’ gedichten voor en is er muziek van De Lofstem.

20.25 uur Afsluiting van de herdenking.

Vriendelijk verzoek om een bloem mee te nemen naar de herdenking.

Tussen 19.30 - 20.30 uur worden gedeelten van de straten nabij ‘De Molkbus’ afgesloten voor het verkeer. Dit betreft de Greate Buorren, Knillis Wytseswei en Achterwei. Het verkeer wordt omgeleid.

Oorlogsmonument ‘De Molkbus’

Op 4 mei 1943 vond er een drama plaats in Sumar.
Omdat veehouder Freerk Wijma weigerde zijn melk naar de melkfabriek te laten brengen, werd hij door de bezetters geëxecuteerd.

Sinds mei 1996 staat bij dorpsschool ‘It Bynt’ het oorlogsmonument ‘De Molkbus’ dat herinnert aan de melkstaking van 1943.

Het monument is geadopteerd door de dorpsschool.

4 maaie betinking

Top