Bintjeshusklein

Bintje is een aardappelras dat in 1905 door de Suameerder hoofdonderwijzer Kornelis Lieuwes de Vries uit een kruising van 'Munstersen' met 'Fransen' werd gekweekt. Het ras kwam in 1910 voor het eerst in de handel.

Het is een middenvroeg rijpend ras met een goede knolvorm en uitstekende consumptiekwaliteit. De aardappels zijn zowel geschikt voor de verse consumptie als voor de aardappelindustrie (friet en chips). De blanke knollen zijn groot, lang-ovaal en vrij vlakogig. Ze zijn lichtgeelvlezig van kleur. Ze hebben een neutrale smaak en zijn vrij vast in de kook.

In de vensterbanken van de klas, in een leeg lokaal en later buiten op het veld, overal stonden aardappelplanten. Hij noemde alle nieuwe rassen naar familieleden en later naar kinderen uit zijn klas. Eén ras gaf hij de naam 'Bintje'. Het verhaal gaat dat hij hierbij dacht aan Bintje Jansma, een pienter meisje uit zijn klas. Pas veel later, meester was al lang overleden, is het bintje wereldberoemd geworden.

Het kweekveld waar deze aardappel het levenslicht zag, lag op de plaats waar zich nu de straat Pastorijelannen bevindt.

Master de Vries was hoofd der openbare lagere school in Sumar en woonde in dit huis aan de tegenwoordige Master de Vrieswei.

Top