3aVia de website bereikte ons het verzoek van de heer André Delcart uit Dendermonde (België) om informatie over het Bintje en de ontdekker hiervan, meester De Vries.

Op dit moment werkt hij aan een uitgebreid boek over aardappelen en frieten en daarin wordt ook aandacht besteed aan de Nederlandse veenaardappel (de frieksaardappel) en de verwerking tot aardappelzetmeel en derivaten. In dit kader is er ook interesse voor het Bintje en voor master De Vries.

André Delcart is auteur van het boek "Mosterd: een culinaire en historische ontdekkingstocht", dit boek over aardappelen en frieten hoopt hij begin 2015 uit te brengen.

 


Op 23 juli bracht de heer Delcart een bezoek aan Sumar waar hij met Ids Krol een bezoek bracht aan 'It Bintjeshûs' (de in 1901 gebouwde onderwijzerswoning aan de Master de Vrieswei 3), aan de school waarvan Master de Vries hoofd was van 1890 tot 1920 en aan het Kunstwerk 'It Bintsje', gemaakt in 1991 door beeldhouwer Anne Woudwijk. Dit kunstwerk bestaat uit een plateau met een Inca-motief, daarop staan twee aardappelplanten die naar elkaar toe groeien. Er ontspruit een kleine aardappelplant, het Bintje. Aan de andere kant zijn indianen te zien. Immers, de indianen uit het Zuid Amerikaanse Andesgebergte kweekten al aardappelen.

1a 2a
Top